Veste proastă în prag de liberalizare: scăderea prețului energiei electrice în piața spot de la București s-a oprit

Veste proastă în prag de liberalizare: scăderea prețului energiei electrice în piața spot de la București s-a oprit Sursa poza si informatii: Economica.net

București, mai 2025 - Din datele recente, prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) în București s-a plafonat la 435 de lei/MWh. Acest număr, ce va fi curând confirmat public de OPCOM, marchează o schimbare notabilă în trendul observat în lunile anterioare. În aprilie, prețul era ușor mai mic, de 430 de lei/MWh, și a urmat un model de scădere continuă care acum pare să fi fost întrerupt.

În aprilie, piața a înregistrat o scădere considerabilă de 18% față de martie, ceea ce a reprezentat o economie de 100 de lei/MWh. Martie, la rândul său, a beneficiat de o reducere mai accentuată de 32% față de februarie, cu o diferență de preț mai mare de 250 de lei/MWh. Aceste scăderi au fost favorizate de condițiile meteorologice favorabile, tipice debutului primăverii, când energia hidro și producția fotovoltaică devin dominante datorită topirii zăpezilor și precipitațiilor frecvente.

Totuși, în mai, această tendință de diminuare a prețurilor nu a continuat. În primele zile ale lunii, zilele libere au generat prețuri negative în PZU, dar nu au reușit să mențină scăderile. Printre cauzele posibile se numără revizia unei unități nucleare și vremea mai puțin însorită decât de obicei, care au împiedicat o producție suficientă pentru a menține prețurile jos. Chiar dacă hidrocentralele și unitățile eoliene au contribuit la producție, nu au putut compensa pe deplin aceste factori.

Comparativ cu anul trecut, prețul rămâne ușor mai ridicat. În mai 2024, prețul mediu al pieței PZU era de 406 lei/MWh, conform datelor OPCOM. În plus, relevanța PZU ca procent în consumul național de energie a scăzut, de la 43% în urmă cu un an, la doar 29% în aprilie 2025.

Un aspect important de reținut este că de la 1 iulie, mecanismul actual de plafonare a prețurilor pentru clienții finali va expira. Astfel, furnizorii vor începe să factureze consumatorii la prețurile de piață, incluzând PZU ca parte din sursele de aprovizionare. Această schimbare ar putea influența și mai mult piața și prețurile la energie electrică în condițiile unei liberalizări totale.

În concluzie, deși scăderea prețurilor la energie din prima parte a anului a oferit un respiro consumatorilor, oprirea acestui trend ridică întrebări cu privire la influențele viitoare asupra pieței de energie și politicile economice viitoare. Rămâne de văzut cum vor evolua prețurile odată cu trecerea la un sistem complet liberalizat și care vor fi efectele pe termen lung asupra consumatorilor români.


Cristian Toma

Cristian Toma are 34 de ani și este jurnalistul principal din spatele azi în Brașov. Născut în cartierul Șchei și îndrăgostit de orașul de la poalele Tâmpei, Cristian aduce zilnic în fața cititorilor poveștile reale ale orașului: de la știri de ultimă oră și inițiative locale, până la reportaje de teren cu suflet și context. Cu o voce calmă, privire atentă și o sete autentică de adevăr, Cristian e genul de reporter care preferă să asculte întâi, apoi să scrie. Îl găsești mereu cu microfonul în mână și o agendă plină, în inima comunității.

Știri Generale

Știri Generale
Ce Spune Codul Rutier despre Parbrize și Lunete Întunecate?
Ce Urmează După Eșecul la Bacalaureat? Soluții pentru Absolvenții Care Nu Promovează Examenul
Chiriașii din Brașov Pot Cumpăra Locuințele Ocupate, Ignorând Opoziția RIAL
Coliziune Fatală între un Autoturism și un Tir
Contestare în rândul polițiștilor locali din Brașov față de noile regulamente impuse de Primărie
Covorul roşu întins pentru Bulgaria. Vecinii de la sud de Dunăre au îndeplinit toate condițiile pentru aderarea la zona euro, la 1 ianuarie 2026, spune Eurogrup
Detaliile Conflictului
Dezbateri Asupra Majorărilor de TVA și Discrepanțe între Partide în Formarea Guvernului
Doi traficanți de droguri de mare risc reținuți, copiii preluați de autorități
ECOFIN va aviza azi că România nu și-a respectat angajamentul din planul fiscal
Europenii devin tot mai conștienți ca tariful reciproc de 10% va fi punctul de plecare într-un eventual acord comercial cu SUA