Un Pas Mare pentru Producția Locală
Sursa poza si informatii: bizbrasov.ro
Cooperativa Agricolă Bio Carpathia din județul Brașov se pregătește să finalizeze, în septembrie 2025, o investiție semnificativă într-o fabrică de ambalare a laptelui. Această inițiativă marchează un pas important în direcția valorificării superioare a producției locale de lapte bio.
Cu 42 de membri fermieri, cooperativa a reușit să achiziționeze utilaje agricole moderne, precum tractoare, semănători și grape, în valoare de 1,6 milioane de euro, prin fonduri europene cu o finanțare nerambursabilă de 90%. Aceste echipamente au fost distribuite către 15 membri care, anterior, nu avuseseră posibilitatea de a accesa finanțări europene pentru fermele lor.
Președintele cooperativei, Aurel Blaj, subliniază importanța asocierii în astfel de inițiative:
„Niciunul dintre fermierii care au primit aceste utilaje n-au avut posibilitatea să acceseze vreo finanţare europeană pentru ferma lor. Nu era posibil fără formă asociativă, adică dacă nu erau în cooperativă, n-aveau nicio şansă să primească utilaje atât de performante şi atât de scumpe. Mesajul meu este că fără forme asociative n-avem putere de negociere, nu avem putere de a ne dezvolta, pentru a atrage investitori sau finanţări europene.”
În prezent, cooperativa construiește o fabrică de lapte, finanțată tot prin fonduri europene, unde laptele colectat va fi ambalat în cutii de carton. Construcția a depășit stadiul fundației și se estimează că va fi finalizată în septembrie. Fabrica este proiectată să producă lapte destinat programului „Lapte și corn” din școli.
Blaj consideră acest demers ca fiind unul firesc:
„Este un demers firesc. E normal ca o cooperativă să ajungă să pună pe piaţă produse finite. Degeaba produc porumb, dacă nu îl ambalez sub formă de mălai. Degeaba produc lapte, dacă nu îl vând sub formă de brânzeturi sau de lapte ambalat, să fie accesibil consumatorului larg.”
Investiția totală în fabrică se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, conform declarațiilor anterioare ale lui Blaj. El subliniază că dezvoltarea fără resurse financiare este dificilă, iar multe ferme din România nu au o rentabilitate suficientă pentru a accesa proiecte mari de investiții.
În prezent, Bio Carpathia operează un magazin online și deține un punct de vânzare în piața agroalimentară Dacia din Brașov. De asemenea, cooperativa are un parteneriat cu un retailer și planifică deschiderea unei braserii în Brașov, după modelul unor cooperative din Italia, unde produsele proprii vor fi expuse și vândute direct consumatorilor.