Trump ia în calcul să participe la negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, în contextul unor posibile soluții de pace.
Sursa poza: Economica.net
Donald Trump a declarat recent că ar putea zbura în Turcia pentru a participa la negocierile dintre Rusia și Ucraina preconizate joi la Istanbul. Acesta a menționat că, deși programul său este încărcat, este dispus să facă această deplasare dacă există șanse ca negocierile să ducă la un progres semnificativ. „Mă gândesc să zbor acolo. Nu știu unde voi fi joi. Am multe întâlniri, dar mă gândesc acum să zbor acolo. Există o posibilitate, presupun, dacă cred că lucrurile se pot întâmpla”, a comentat Trump. El urmează să înceapă săptămâna aceasta un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.
Summit la Kiev și reacția Rusiei
În cadrul unui summit desfășurat recent la Kiev sub conducerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, liderii europeni, printre care președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Friedrich Merz, au cerut președintelui rus Vladimir Putin să accepte un armistițiu necondiționat de 30 de zile. Aceștia au transmis că, în absența unui acord, Rusia va fi supusă unor noi sancțiuni economice și livrările de armament către Ucraina vor fi intensificate.
Ca răspuns, Moscova a propus reluarea negocierilor directe cu Kievul, care să aibă loc pe 15 mai la Istanbul. Aceasta ar urma să se bazeze pe acordurile preliminare discutate anterior în primăvara anului 2022. Președintele Zelenski a indicat că îl va aștepta pe Putin la Istanbul pentru a discuta în mod direct posibilitățile de pace.
Tensiuni diplomatice și poziția Kremlinului
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze direct inițiativa lui Zelenski referitoare la o întâlnire personală cu Putin. De asemenea, când a fost întrebat despre componența delegației ruse pentru întâlnirile de la Istanbul, acesta a declarat că nu are nimic nou de adăugat față de cele comunicate anterior.
În ceea ce privește ultimatumul european pentru un armistițiu de 30 de zile, Peskov a subliniat că „limbajul ultimatumurilor este inacceptabil” și a avertizat că astfel de discuții nu sunt productive în relațiile cu Rusia.
Discuții diplomatice în Europa
Între timp, miniștrii de externe din șase țări europene - Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Regatul Unit - împreună cu șefa diplomației UE, Kaja Kallas, s-au întâlnit la Londra. Ei au reiterat cererea către Rusia pentru „o încetare a focului imediată, completă și necondiționată timp de 30 de zile” pentru a oferi o oportunitate de a negocia o pace durabilă și echitabilă.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a făcut apel la Rusia să ia decizii rapide, subliniind presiunea timpului: „Ceasul ticăie. Mai avem 12 ore până la sfârșitul zilei, iar dacă până atunci încetarea focului nu este instituită, partea europeană va pregăti sancțiuni împotriva Rusiei.”
Prin aceste acțiuni, atât la nivel diplomatic cât și prin amenințarea cu sancțiuni, Europa încearcă să exercite presiune asupra Moscovei pentru a obține o soluție pașnică în conflictul din Ucraina. Prezența posibilă a lui Trump la negocierile din Istanbul rămâne un factor de interes, având în vedere influența sa și dorința de a juca un rol important în dezvoltarea acestui conflict internațional.