Sorina Pintea, Fost Ministru al Sănătății PSD, Începe Detenția de 3 Ani și Jumătate pentru Corupție
Sursa poza si informatii: bizbrasov.ro
Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, își petrece astăzi prima noapte în închisoare, în urma condamnării definitive la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru luare de mită. Curtea de Apel Cluj a respins apelul acesteia, menținând astfel decizia Tribunalului Cluj din aprilie 2024.
Detalii despre condamnare
În aprilie 2024, Tribunalul Cluj a condamnat-o pe Sorina Pintea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia a fost contestată, dar Curtea de Apel Cluj a respins apelul ca nefondat, făcând astfel sentința definitivă.
Contextul cazului
Sorina Pintea a fost acuzată că, în perioada în care era manager al Spitalului Județean de Urgență "Dr. Constantin Opriș" din Baia Mare, ar fi primit mită în valoare de 10.000 de euro și 120.000 de lei. Banii ar fi reprezentat 7% din valoarea unui contract de achiziție publică pentru modernizarea blocului operator al spitalului. În februarie 2020, Pintea a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea a doua tranșă de mită, de 120.000 de lei.
Implicații pentru Brașov
Deși cazul se referă la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, acesta are relevanță și pentru Brașov, având în vedere că ambele județe se confruntă cu provocări în sistemul de sănătate. Decizia instanței subliniază importanța integrității în managementul unităților medicale și necesitatea respectării legislației în domeniul achizițiilor publice.
Reacții și perspective
Până la acest moment, nu au fost făcute declarații publice de către Sorina Pintea sau reprezentanții săi legali. Este de așteptat ca aceștia să analizeze posibilitatea de a depune o cerere de revizuire a sentinței sau de a solicita o pedeapsă mai ușoară, având în vedere circumstanțele personale ale fostului ministru.
Concluzie
Astăzi, Sorina Pintea începe executarea pedepsei de trei ani și jumătate de închisoare, în urma condamnării definitive pentru luare de mită. Acest caz evidențiază importanța menținerii standardelor etice și legale în managementul instituțiilor publice, în special în domeniul sănătății.