Proiect de 7,26 Milioane de Lei Reluat
Sursa poza si informatii: bizbrasov.ro
Un constructor din Ploiești va finaliza lucrările de împrejmuire a centrului de reabilitare pentru urși de pe Valea Timișului, în județul Brașov, unde lucrările anterioare fuseseră abandonate. Proiectul are o valoare de 7,26 milioane de lei și este finanțat prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
În mai 2024, au început lucrările de amenajare a centrului de reabilitare pentru urși pe o suprafață de 61 de hectare, cu scopul de a găzdui aproximativ 60 de exemplare, cu posibilitatea de extindere la peste 100 de animale. Acest centru este destinat urșilor care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați din cauza comportamentului deviant.
Inițial, lucrările au fost realizate doar parțial, cu 360 de metri liniari de gard construiți din cei peste 5.800 planificați, iar alte amenajări conexe nu au fost efectuate. În urma rezilierii contractului cu constructorul anterior, a fost lansată o nouă licitație în martie 2025, la care s-a înscris firma Quadrant Development International din Ploiești. Contractul semnat prevede finalizarea lucrărilor în termen de 9 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Centrul va include mai multe compartimente, printre care:
-
Compartimentul de carantină: unde animalele vor fi ținute timp de 30 de zile, conform legislației în vigoare.
-
Compartimentul pentru puii orfani: unde urșii vor fi îngrijiți astfel încât să poată fi eliberați în sălbăticie, evitându-se contactul cu îngrijitorii și hrănindu-i cu funiculare pentru a preveni interacțiunea cu oamenii.
-
Compartimentul pentru ursoaice cu pui: care vor fi capturate după ce creează probleme în zonele locuite și, în funcție de circumstanțe, ar putea fi eliberate după o perioadă.
-
Compartimentul pentru masculii maturi: care sunt capturați după ce devin o problemă pentru zonele locuite și nu mai pot fi relocați din cauza comportamentului deviant.
Pentru a minimiza interacțiunea cu oamenii, urșii vor fi hrăniți din cărucioare suspendate și telecomandate, iar hrănirea se va face de la distanță, printr-un sistem de cabluri al funicularului, care permite hrănirea animalelor într-un mediu controlat, de la o distanță de până la 1.000 de metri.
Acest proiect face parte dintr-un plan național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.
Finalizarea acestui centru va contribui semnificativ la protecția urșilor și la prevenirea conflictelor dintre oameni și animale în județul Brașov.