Mutarea inteligentă a vecinilor bulgari. Și-au dezvoltat o adevărată industrie de biodisel și ulei cu materie primă din România

Mutarea inteligentă a vecinilor bulgari. Și-au dezvoltat o adevărată industrie de biodisel și ulei cu materie primă din România Sursa poza si informatii: Economica.net

Într-o mișcare strategică abilă, industria bulgară de biodiesel a reușit să devină una dintre succesele anului prin utilizarea de materie primă importată preponderent din România. În primele cinci luni ale anului, producătorii bulgari au procesat nu mai puțin de 411.000 de tone de semințe de rapiță. Această cantitate impresionantă reprezintă o creștere cu 112% față de aceeași perioadă a anului anterior, beneficiind de marje de profit mai atrăgătoare decât cele obținute prin prelucrarea florii-soarelui, potrivit unui raport de la Departamentul pentru Agricultură al SUA.

Creșterea importurilor acoperă deficitul de producție

În anul comercial 2023/24, Bulgaria a produs doar 230.000 de tone de rapiță, insuficiente pentru cerințele de prelucrare. Astfel, la sfârșitul lunii mai, importurile de rapiță pentru anul comercial 2024/25 au ajuns la 459.000 de tone, cu 152% mai mult față de anul precendent, conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii din Bulgaria. Aceasta creștere substanțială a importurilor nu a venit ca o surpriză pentru industrie, dar a depășit totuși așteptările inițiale.

Majoritatea importurilor provin din România, dar și din state precum Republica Moldova și Canada, subliniind astfel rolul crucial al comerțului internațional în susținerea sectorului de biodiesel bulgăresc.

Exporturile în creștere reflectă o planificare strategică de succes

Consecința directă a procesării intensive a rapiței este creșterea semnificativă a exporturilor de ulei și făină de rapiță. Începând cu anul comercial 2023/24, aceste produse prelucrate au început să fie expediate în volume tot mai mari în afara granițelor Bulgariei, marcând o schimbare pozitivă în balanța comercială a țării.

Piața de floarea-soarelui se aliniază trendurilor globale

Scenariul pentru floarea-soarelui este similar, având în vedere că și această recoltă a fost redusă. În plus, prețul florii-soarelui autohtone a crescut cu 24% în luna mai față de anul precedent, ca urmare a recoltei slabe și a deficitului pe piață. Împingând procesatorii să se orienteze către importuri, Bulgaria și-a extins rețelele comerciale pentru a include achiziții din România, Republica Moldova, Serbia și Ucraina.

Importurile de floarea-soarelui au crescut cu 49% până la finele lunii mai, ajungând la 686.000 de tone, comparativ cu cele 459.000 de tone importate în anul precedent. Capacitatea de procesare s-a situat totuși puțin sub nivelul de anul trecut, un rezultat al marjelor de profit mai mici.

Creșterea prelucrării semințelor de floarea-soarelui

Între timp, cererea pentru prelucrarea semințelor de floarea-soarelui a crescut substanțial, cu un avans de 24% în cantitatea de semințe decorticate până la sfârșitul lunii mai. Utilizarea internă totală pentru zdrobirea și decorticarea semințelor a crescut ușor, la 1,74 milioane de tone, depășind cifrele de anul trecut.

Contextul din România

În România, anul 2024 a fost marcat de o producție slabă de rapiță și floarea-soarelui, cu o recoltă totală de 2,95 milioane de tone de plante uleioase. Aceasta include doar 1,49 milioane de tone de floarea-soarelui față de 2 milioane de tone în 2023, iar producția de rapiță s-a redus la 1,16 milioane de tone comparativ cu 1,7 milioane de tone în anul anterior.

Bulgaria demonstrează astfel importanța unei planificări strategice în dezvoltarea unei industrii reziliente, capabile să se adapteze provocărilor pieței globale. Folosirea inteligentă a resurselor din import, inclusiv din România, nu doar că asigură stabilitatea, dar și extinde oportunitățile comerciale de export, consolidând poziția Bulgariei pe piața internațională.


Cristian Toma

Cristian Toma are 34 de ani și este jurnalistul principal din spatele azi în Brașov. Născut în cartierul Șchei și îndrăgostit de orașul de la poalele Tâmpei, Cristian aduce zilnic în fața cititorilor poveștile reale ale orașului: de la știri de ultimă oră și inițiative locale, până la reportaje de teren cu suflet și context. Cu o voce calmă, privire atentă și o sete autentică de adevăr, Cristian e genul de reporter care preferă să asculte întâi, apoi să scrie. Îl găsești mereu cu microfonul în mână și o agendă plină, în inima comunității.

Știri Generale

Știri Generale
Bijuterie Arhitectonică Săsească din Brașov Se Pregătește de Renovare După 15 Ani de Neglijare
Carburanții s-au ieftinit semnificativ azi în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 30 iunie
Câți bani au românii, la propriu. Fiecare cetățean deține sute de monede în afara sistemului- Date BNR
Cele mai mari zece pensii încasate în 2025 se apropie de 1 milion de euro. Cât a fost cea mai mare pensie plătită în Pilonul 2
Copac Prăbușit pe Aleea Tiberiu Brediceanu Ucide Tânăr de 27 de Ani
Cum să Inițiezi un Divorț în România Dacă Ai Avut Nunta în Străinătate?
David Popovici Scrie Istorie Cu Aur și Record European la 100m Liber în Samorin!
De ce Curge Apa din Frigiderul Tău No Frost? Explorăm Cauzele și Oferim Soluții
De marți, 1 iulie, ANAF va putea aplica amenzi tuturor furnizorilor de utilități! Dacă nu transmit factura în sistem, vor fi sancționați
Depunerea Formularului Fiscal la ANAF Până în Iunie 2025
Doi Tineri Decedați Într-un Accident Fatal După Urmărirea Poliției și Incendierea Mașinii Lor