Impulsionăm reforma Romsilva - fără turnare, direcție clară spre o restructurare temeinică și durabilă pentru viitorul pădurilor României
Sursa poza: Economica.net
Mircea Fechet: Reforma Romsilva, un drum fără întoarcere. Un moment unic pentru reorganizare
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că reforma Romsilva avansează ireversibil și că trebuie să profităm de această oportunitate pentru a face o reorganizare profundă și durabilă. El a subliniat acest punct în cadrul unei dezbateri publice pe marginea unei propuneri de Hotărâre de Guvern privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Regiei Naționale a Pădurilor.
Fechet a explicat că o mai bună administrare a pădurilor și resurselor Regiei presupune, în primul rând, stoparea risipei și concentrarea pe activități care duc la eficientizarea întregului sector forestier. Abordarea acestei probleme prin prisma unui management responsabil și actualizat cu noile tehnologii este singura cale de a lăsa generațiilor viitoare un patrimoniu forestier verde și sănătos. „Trebuie să începem mereu discuțiile de la acest punct comun – autorități, silvicultori, reprezentanți ai asociațiilor și sindicatelor din industria lemnului, administrațiile parcurilor naturale și societatea civilă”, a subliniat ministrul într-o postare pe rețelele de socializare.
În dialogul său, Mircea Fechet a accentuat importanța găsirii unor soluții care să armonizeze nevoile de gestionare sustenabilă a pădurilor cu cerințele economice și sociale. El dorește ca reorganizarea Romsilva să fie fundamentată pe transparență, responsabilitate și o viziune pe termen lung, construită împreună cu toate părțile implicate. Acest angajament urmează să continue în toate întâlnirile și deciziile viitoare, având ca scop restabilirea încrederii românilor în capacitatea Regiei de a administra resursele forestiere ale țării.
Discuţiile recente despre parcurile naturale şi naţionale au adus în faţa ministerului diverse opinii, iar ministrul a exprimat recunoștință față de cei care au participat activ. „Sunt convins că putem fi eficienți și ambițioși”, a spus el, subliniind importanța discuțiilor tehnice săptămânale.
Ministrul a evidențiat și necesitatea de a analiza toate propunerile din proiectul de Hotărâre de Guvern pentru a asigura cel mai bun parcurs al reorganizării. Acesta a subliniat că îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajații din teren este prioritară și nu va fi afectată de schimbările propuse.
În final, Fechet a reafirmat că mizează pe sprijinul tuturor celor care au înțeles că acest proces este unul serios și de bună-credință, cu scopul de a avea o Regie eficientă și bine administrată.
Recent, ministrul a refuzat bugetul propus de Romsilva și a menționat că planul de reorganizare implica o reducere a numărului de directori de la 121 la aproximativ 17, pentru a crea o structură de conducere mai suplă. Noii directori vor avea contracte de cinci ani, bazate pe indicatori de performanță clari. De asemenea, a menționat ideea unei administrări mai eficiente a fondului forestier, propunând ca o Direcție silvică să nu aibă mai puțin de 200.000 de hectare, ajustându-se pentru diferențele de relief între pădurile din zonele montane și cele din câmpii.
Angajările la Romsilva vor fi organizate la nivel național, oferind șanse egale specialiștilor care aleg să își dedice cariera silviculturii, a încheiat ministrul.