Europa a luat locul SUA ca principal furnizor de ajutor militar, financiar și umanitar pentru Ucraina

Europa a luat locul SUA ca principal furnizor de ajutor militar, financiar și umanitar pentru Ucraina Sursa poza si informatii: Economica.net

Într-un context geopolitic tensionat, Europa a preluat conducerea ca principală sursă de ajutor militar, financiar și umanitar pentru Ucraina. În primele două luni ale acestui an, sprijinul european a crescut semnificativ, atingând 20,2 miliarde de euro, comparativ cu doar 6,7 miliarde în perioadele anterioare.

Până de curând, Statele Unite erau principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, sub conducerea președintelui Joe Biden. Cu toate acestea, odată cu instalarea în ianuarie a noului președinte republican Donald Trump, prioritățile s-au schimbat. Administrarea Trump a încercat să pună accent pe strategiile de pace, fapt ce a condus la o scădere a angajamentelor noi de ajutor militar. Deși transporturile de echipamente din pachetele anterior aprobate au continuat să ajungă la Kiev, intensitatea lor s-a diminuat.

Una dintre vocile importante din această discuție, Christoph Trebesch, șef de proiect la IfW, a subliniat că Europa a reușit să umple acest gol creat de politicile americane. El a observat că Ucraina a beneficiat de mai mult sprijin financiar în perioada ianuarie-aprilie 2025 comparativ cu anii precedenți. Cum va evolua acest trend, rămâne o întrebare deschisă: este aceasta o reacție temporară sau o schimbare durabilă în dinamica suportului oferit Ucrainei?

Analizele Institutului Kiel arată că un mic grup de țări din Europa, printre care Regatul Unit și statele nordice, s-au evidențiat prin implicarea activă și robustă în sprijinul acordat Ucrainei. În schimb, Germania a redus considerabil ajutorul oferit, o surpriză criticată de Trebesch, care subliniază echivalentele tendințe vizibile în Italia și Spania.

De la începutul conflictului rus-ucrainian din februarie 2022 și până la finalul lui aprilie 2025, Ucraina a beneficiat de ajutoare financiare și materiale de aproximativ 294 de miliarde de euro. Perspective suplimentare de sprijin pe termen mediu și lung însumează încă 111 miliarde de euro. Din suma totală alocată până în prezent, 140 de miliarde reprezintă ajutor militar, 133 de miliarde sunt destinate stabilizării financiare, iar 21 de miliarde contribuie la asistența umanitară.

Statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu Regatul Unit și Norvegia, au reușit să devanseze ajutorul oferit de Statele Unite, cu o proporție impresionantă de 72 de miliarde de euro comparativ cu cei 65 de miliarde ajutați de SUA. Principalele surse europene de finanțare includ UE cu 131 de miliarde de euro și Regatul Unit cu 19 miliarde de euro.

Aceste realități conturează un nou peisaj geopolitic în care Europa demonstrează capacitatea și dorința sa de a juca un rol central în încercările de stabilizare a Ucrainei, aducând speranță pentru viitorul unei regiuni aflate în pragul unei noi ere. Cum va influența această dinamică relațiile internaționale și pacea pe termen lung, rămâne de văzut.


Cristian Toma

Cristian Toma are 34 de ani și este jurnalistul principal din spatele azi în Brașov. Născut în cartierul Șchei și îndrăgostit de orașul de la poalele Tâmpei, Cristian aduce zilnic în fața cititorilor poveștile reale ale orașului: de la știri de ultimă oră și inițiative locale, până la reportaje de teren cu suflet și context. Cu o voce calmă, privire atentă și o sete autentică de adevăr, Cristian e genul de reporter care preferă să asculte întâi, apoi să scrie. Îl găsești mereu cu microfonul în mână și o agendă plină, în inima comunității.

Știri Generale

Știri Generale
Bijuterie Arhitectonică Săsească din Brașov Se Pregătește de Renovare După 15 Ani de Neglijare
Carburanții s-au ieftinit semnificativ azi în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 30 iunie
Câți bani au românii, la propriu. Fiecare cetățean deține sute de monede în afara sistemului- Date BNR
Cele mai mari zece pensii încasate în 2025 se apropie de 1 milion de euro. Cât a fost cea mai mare pensie plătită în Pilonul 2
Copac Prăbușit pe Aleea Tiberiu Brediceanu Ucide Tânăr de 27 de Ani
Cum să Inițiezi un Divorț în România Dacă Ai Avut Nunta în Străinătate?
David Popovici Scrie Istorie Cu Aur și Record European la 100m Liber în Samorin!
De ce Curge Apa din Frigiderul Tău No Frost? Explorăm Cauzele și Oferim Soluții
De marți, 1 iulie, ANAF va putea aplica amenzi tuturor furnizorilor de utilități! Dacă nu transmit factura în sistem, vor fi sancționați
Depunerea Formularului Fiscal la ANAF Până în Iunie 2025
Doi Tineri Decedați Într-un Accident Fatal După Urmărirea Poliției și Incendierea Mașinii Lor