Concediul de creștere a copiilor contează ca vechime în muncă? Explorăm reglementările OUG nr. 111/2010.
Sursa poza si informatii: bizbrasov.ro
În România, concediul pentru creșterea copilului este reglementat de Ordonanța de Urgență nr. 111/2010, care stabilește drepturile și condițiile pentru acest tip de concediu. Acest concediu poate fi solicitat de părinții firești, de persoanele care au adoptat copilul, de cele căror copii le-au fost încredințați în vederea adopției, de persoanele care au în plasament copilul sau de tutori.
Durata standard a concediului este de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. Pentru a beneficia de acest concediu, solicitantul trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit pentru cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului și să aibă domiciliul sau reședința în România, locuind efectiv cu copilul și ocupându-se de creșterea și îngrijirea acestuia.
O întrebare frecventă este dacă perioada concediului pentru creșterea copilului este considerată vechime în muncă. Conform legislației naționale, această perioadă este asimilată atât vechimii în muncă, cât și stagiului de cotizare. Articolul 22 alin. (2) din OUG nr. 111/2010 prevede că perioada concediului pentru creșterea copilului constituie vechime în muncă, în serviciu și în specialitate, fiind luată în calcul la stabilirea drepturilor ce se acordă în funcție de vechime.
De asemenea, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii stipulează că perioada în care o persoană beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului este considerată stagiu de cotizare asimilat, contribuind astfel la determinarea duratei minime și complete a stagiului de cotizare necesar pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă și a altor drepturi de asigurări sociale.
Este important de menționat că, pe durata concediului pentru creșterea copilului, persoana beneficiază de indemnizație și păstrează calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără obligația de plată a contribuției. De asemenea, legislația interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în timpul acestui concediu.
Astfel, perioada în care beneficiați de concediu pentru creșterea copilului este recunoscută ca vechime în muncă și stagiu de cotizare, asigurându-vă că drepturile profesionale și sociale nu sunt afectate de alegerea de a vă dedica îngrijirii copilului în primii ani de viață.