Bijuterie Arhitectonică Săsească din Brașov Se Pregătește de Renovare După 15 Ani de Neglijare

Bijuterie Arhitectonică Săsească din Brașov Se Pregătește de Renovare După 15 Ani de Neglijare Sursa poza si informatii: bizbrasov.ro

Biserica fortificată din Drăușeni, un monument istoric deosebit din județul Brașov, construită în secolul al XIII-lea, ar putea beneficia în curând de lucrări de restaurare, după ce proiectele anterioare au fost abandonate din diverse motive.

Istoria și Importanța Monumentului

Situată în satul Drăușeni, comuna Cața, biserica cu hramul Sf. Nicolae este un exemplu remarcabil de arhitectură medievală. Ridicată în secolul al XIII-lea, aceasta prezintă trei nave și un cor alungit, închis semicircular. Interiorul păstrează picturi murale din secolul al XIV-lea, de o valoare excepțională. Fortificația înconjoară biserica și include șase turnuri, dintre care două, situate în sud-est, au fost adăugate în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Turnul de intrare, amplasat la vest, dispune de un coridor acoperit pentru protecție suplimentară.

Provocările Restaurării

Deși lucrările de restaurare au început încă din 1972, acestea au fost întrerupte și reluate de mai multe ori. În 2009, Ministerul Culturii a demarat un program de restaurare prin programul „Reabilitarea patrimoniului nostru”, însă lucrările au fost abandonate după ce au fost atribuite unei firme care nu a respectat angajamentele asumate.

Reluarea Proiectului de Restaurare

Recent, proiectul de restaurare a fost reluat și, în luna iunie 2025, a fost supus analizei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene de Cultură. Comisia a solicitat aprobarea raportului arheologic de către Comisia Națională de Arheologie și a atras atenția asupra necesității reconsiderării soluției propuse pentru grosimea pardoselii, care trebuie să fie suficientă pentru așezarea pe pat de nisip.

Perspective pentru Viitor

Restaurarea bisericii fortificate din Drăușeni reprezintă o oportunitate de a conserva și valorifica un monument de patrimoniu deosebit. Succesul acestui proiect ar putea servi drept exemplu pentru alte inițiative de restaurare a monumentelor istorice din județul Brașov, contribuind astfel la păstrarea și promovarea identității culturale a regiunii.


Cristian Toma

Cristian Toma are 34 de ani și este jurnalistul principal din spatele azi în Brașov. Născut în cartierul Șchei și îndrăgostit de orașul de la poalele Tâmpei, Cristian aduce zilnic în fața cititorilor poveștile reale ale orașului: de la știri de ultimă oră și inițiative locale, până la reportaje de teren cu suflet și context. Cu o voce calmă, privire atentă și o sete autentică de adevăr, Cristian e genul de reporter care preferă să asculte întâi, apoi să scrie. Îl găsești mereu cu microfonul în mână și o agendă plină, în inima comunității.

Știri Generale

Știri Generale
Bijuterie Arhitectonică Săsească din Brașov Se Pregătește de Renovare După 15 Ani de Neglijare
Carburanții s-au ieftinit semnificativ azi în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 30 iunie
Câți bani au românii, la propriu. Fiecare cetățean deține sute de monede în afara sistemului- Date BNR
Cele mai mari zece pensii încasate în 2025 se apropie de 1 milion de euro. Cât a fost cea mai mare pensie plătită în Pilonul 2
Copac Prăbușit pe Aleea Tiberiu Brediceanu Ucide Tânăr de 27 de Ani
Cum să Inițiezi un Divorț în România Dacă Ai Avut Nunta în Străinătate?
David Popovici Scrie Istorie Cu Aur și Record European la 100m Liber în Samorin!
De ce Curge Apa din Frigiderul Tău No Frost? Explorăm Cauzele și Oferim Soluții
De marți, 1 iulie, ANAF va putea aplica amenzi tuturor furnizorilor de utilități! Dacă nu transmit factura în sistem, vor fi sancționați
Depunerea Formularului Fiscal la ANAF Până în Iunie 2025
Doi Tineri Decedați Într-un Accident Fatal După Urmărirea Poliției și Incendierea Mașinii Lor