Bijuterie Arhitectonică Săsească din Brașov Se Pregătește de Renovare După 15 Ani de Neglijare
Sursa poza si informatii: bizbrasov.ro
Biserica fortificată din Drăușeni, un monument istoric deosebit din județul Brașov, construită în secolul al XIII-lea, ar putea beneficia în curând de lucrări de restaurare, după ce proiectele anterioare au fost abandonate din diverse motive.
Istoria și Importanța Monumentului
Situată în satul Drăușeni, comuna Cața, biserica cu hramul Sf. Nicolae este un exemplu remarcabil de arhitectură medievală. Ridicată în secolul al XIII-lea, aceasta prezintă trei nave și un cor alungit, închis semicircular. Interiorul păstrează picturi murale din secolul al XIV-lea, de o valoare excepțională. Fortificația înconjoară biserica și include șase turnuri, dintre care două, situate în sud-est, au fost adăugate în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Turnul de intrare, amplasat la vest, dispune de un coridor acoperit pentru protecție suplimentară.
Provocările Restaurării
Deși lucrările de restaurare au început încă din 1972, acestea au fost întrerupte și reluate de mai multe ori. În 2009, Ministerul Culturii a demarat un program de restaurare prin programul „Reabilitarea patrimoniului nostru”, însă lucrările au fost abandonate după ce au fost atribuite unei firme care nu a respectat angajamentele asumate.
Reluarea Proiectului de Restaurare
Recent, proiectul de restaurare a fost reluat și, în luna iunie 2025, a fost supus analizei Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene de Cultură. Comisia a solicitat aprobarea raportului arheologic de către Comisia Națională de Arheologie și a atras atenția asupra necesității reconsiderării soluției propuse pentru grosimea pardoselii, care trebuie să fie suficientă pentru așezarea pe pat de nisip.
Perspective pentru Viitor
Restaurarea bisericii fortificate din Drăușeni reprezintă o oportunitate de a conserva și valorifica un monument de patrimoniu deosebit. Succesul acestui proiect ar putea servi drept exemplu pentru alte inițiative de restaurare a monumentelor istorice din județul Brașov, contribuind astfel la păstrarea și promovarea identității culturale a regiunii.